Igår var en intressant dag i närbelägna småstaden Washington - stor som Stockholm -, 2tim 40 min med ett X2000-liknandne tåg, olika tät bebyggelse hela vägen, inga åkrar.
Möte med den som alltid energifyllde ambassadören Jonas Hafström som gav intressanta utblickar innan diskussionen tog vid. Clinton och Reagan var "doers", tidigare guvernörer. Obama en kort senatorskarriär innan han valdes, mer lagstiftare och resonerande. Den stora frågan är jobben, finns risk att USAs arbetslöshet fastnar på högre nivåer än tidigare. Nu knappt tio procent, egentligen kanske mellan 15 och 20 procent.
De illegala invandrarna är ca 13 miljoner, republikanerna alltmer skeptiska till invandring.
Vi träffade en tankesmedja, helt oberoende (det är de flesta) men de lät rätt demokratiska. Både de och en medarbetare till finansutskottets ordförande i representanthuset trodde nog att Obama skulle få igenom sjukvårdsreformen, men oerhört knappt och inte alls säkert.
Republikanerna "filibustrar" - långpratar - i kongressen nu för att förhala beslut, skjuter in sig på att en sjukförsäkring för även de 46 miljoner som står helt utan kostar pengar och ger staten för stor roll. Frågan är om de 85 procent som har vill ställa upp för dem som inte har något grundskydd. Det har demokraterna slagits för i många decennier och nu har man chansen. Det vore ett oerhört misslyckande för dem och president Obama om de inte ny lyckades, jag tror och hoppas att det går vägen.
Idag har vi lyssnat på Margot Wallström vid hennes första (?) framträdande i FN som generelsekreterarens ansvarige för att motarbeta det fruktansvärda sexuella våldet i världen, särskilt hemskt som systematisk krigsmetod i t ex några afrikanska pågående konflikter. I en fullpackad mötessal gjorde hon en stark och passionerad programförklaring, och fick starkt stöd från deltagarna.
Det här är för mig inte mission impossible, sa hon, utan mission irresistible!